• Gear
  • Shots
  • Photo Craft
  • Video
  • Wide Angle
  • Support
  • New Stuff
  • More
Gear Cameras 40D error "Cannot Create Folder"

Need some help with your New SmugMug Site?

Dgrin Challenges

Our Challenges moderator has lined up an new set of challenges for you. The Weekly Word Challenge. Get all the details and participate in the conversation Weekly Word Challenge.

Past DSS Challenge Winners, DSS Challenge Rules, and other important DSS Challenge information is here.

Looking for a little challenge? The Dgrin Mini-Challenges are a great way to challenge yourself. Take a moment to look through past winners and find the current Mini Challenge here.

From Around the Net

Enjoy a few of our favorite articles from around the 'net. If you have something you think we should see, post it here and we'll have a look.

Journeys

Landscapes

Sports

 
Thread Tools Display Modes
Old May-21-2008, 11:34 PM
#1
David_S85 is offline David_S85 OP
Spotter of DGrin Forum Oddities & Spam
David_S85's Avatar
40D error "Cannot Create Folder"
New 40D. New 4GB Sandisk Extreme III CF card.

Camera seemed to be working great but then this happens...

I turn off the camera, take the battery out, put the same or any other battery back in and turn the camera back on.

Main LCD on back displays
Quote:
!

Cannot create folder
The top LCD also blinks Full for a CF card warning. The card wasn't anywhere full.

Can't take a picture anymore. Camera won't respond.

File numbering is on Continuous. Anyone have a clue what is causing this?

Thus far, to correct this situation I have to turn the camera off, yank the CF card out, put it back in, and turn the camera back on. Hardly convenient if there's a battery switch.
__________________
Moderator of DGrin Forum Support & Digital Darkroom. My Smugmug
"You miss 100% of the shots you don't take" - Wayne Gretzky
Old May-21-2008, 11:38 PM
#2
Richard is offline Richard
Mildly bemused
Richard's Avatar
Quote:
Originally Posted by David_S85
New 40D. New 4GB Sandisk Extreme III CF card.

Camera seemed to be working great but then this happens...

I turn off the camera, take the battery out, put the same or any other battery back in and turn the camera back on.

Main LCD on back displays


The top LCD also blinks Full for a CF card warning. The card wasn't anywhere full.

Can't take a picture anymore. Camera won't respond.

File numbering is on Continuous. Anyone have a clue what is causing this?

Thus far, to correct this situation I have to turn the camera off, yank the CF card out, put it back in, and turn the camera back on. Hardly convenient if there's a battery switch.
What happens if you use a different card?
__________________
My Pics
Old May-21-2008, 11:45 PM
#3
David_S85 is offline David_S85 OP
Spotter of DGrin Forum Oddities & Spam
David_S85's Avatar
Quote:
Originally Posted by Richard
What happens if you use a different card?
Stand by.....

OK, I had to copy some files off a card.

I keep an older Sandisk UltraII 512MB card around for emergencies and firmware updates. Placed that in there, shot a couple. Turned camera off, took battery out - replaced battery, turned camera back on, and..... Wouldn't you know it - worked just fine.

Canon 40D + Sandisk ExtremeIII cards = Bad mix.
__________________
Moderator of DGrin Forum Support & Digital Darkroom. My Smugmug
"You miss 100% of the shots you don't take" - Wayne Gretzky
Old May-22-2008, 12:23 AM
#4
David_S85 is offline David_S85 OP
Spotter of DGrin Forum Oddities & Spam
David_S85's Avatar
Canon 40D firmware 1.0.8
__________________
Moderator of DGrin Forum Support & Digital Darkroom. My Smugmug
"You miss 100% of the shots you don't take" - Wayne Gretzky
Old May-22-2008, 12:29 AM
#5
Richard is offline Richard
Mildly bemused
Richard's Avatar
Quote:
Originally Posted by David_S85
Canon 40D firmware 1.0.8
Sorry David, maybe I haven't had enough coffee yet...does this mean that updating the firmware to 1.0.8 fixed the problem with the Extreme III card?
__________________
My Pics
Old May-22-2008, 12:35 AM
#6
David_S85 is offline David_S85 OP
Spotter of DGrin Forum Oddities & Spam
David_S85's Avatar
Quote:
Originally Posted by Richard
Sorry David, maybe I haven't had enough coffee yet...does this mean that updating the firmware to 1.0.8 fixed the problem with the Extreme III card?
Unfortunately no. 1.0.8 is the newest and came with the cam. Perhaps it is producing the error.
__________________
Moderator of DGrin Forum Support & Digital Darkroom. My Smugmug
"You miss 100% of the shots you don't take" - Wayne Gretzky
Old May-22-2008, 12:40 AM
#7
Richard is offline Richard
Mildly bemused
Richard's Avatar
Quote:
Originally Posted by David_S85
Unfortunately no. 1.0.8 is the newest and came with the cam. Perhaps it is producing the error.
Hmm...have you tried reformatting the card in the camera?
__________________
My Pics
Old May-22-2008, 01:07 AM
#8
David_S85 is offline David_S85 OP
Spotter of DGrin Forum Oddities & Spam
David_S85's Avatar
Quote:
Originally Posted by Richard
Hmm...have you tried reformatting the card in the camera?
Yes I have. Just ain't working.
__________________
Moderator of DGrin Forum Support & Digital Darkroom. My Smugmug
"You miss 100% of the shots you don't take" - Wayne Gretzky
Old May-22-2008, 06:58 AM
#9
ziggy53 is offline ziggy53
Still learnin'still lovin
ziggy53's Avatar
Here are the Rob Galbraith tests for memory in a Canon 40D using firmware 1.0.8:

http://www.robgalbraith.com/bins/cam...?cid=6007-9257

He also posts the following note for the Extreme III:

"In early 2008, SanDisk revamped its Extreme III CompactFlash line. The cards marked "Extreme III (2008)" in the table feature a redesigned controller and faster flash memory than previous Extreme III. The new Extreme IIIs can be identified from older Extreme IIIs by the "30MB/s" labeling on the card and packaging of the new version."

I suggect contacting both Canon and Sandisk for clarification and possible compatibility issues.

I could not find any Internet-wide examples of incompatibilty with the 40D and the Sandisk 4G Extreme III of any date so I suspect this individual card.
__________________
ziggy53
Moderator of the Cameras and Accessories forums
Old May-22-2008, 10:33 PM
#10
David_S85 is offline David_S85 OP
Spotter of DGrin Forum Oddities & Spam
David_S85's Avatar
Thanks, Ziggy. Then what I have is the newer card. Hmmmm.


I have an identical thread over at FM on this, and there's several suggesting I just format the card in my computer. OK. How does that help me in the field? So I think I call B&H this morning and ask them what's up.
__________________
Moderator of DGrin Forum Support & Digital Darkroom. My Smugmug
"You miss 100% of the shots you don't take" - Wayne Gretzky
Tell The World!  

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump